Zašto niste gladni za vrijeme Nupo dijete?

Vjerojatnost da ćete osjetiti glad za vrijeme Nupo dijete je minimalna. Kada ste na vrlo niskokalorijskoj dijeti, kao što je Nupo dijeta, tijelo prelazi u stanje slično ketozi.

Ketoza smanjuje osjećaj gladi pa prema tome ljudi imaju tendenciju da jedu manje hrane nego što bi inače. Tijelo koristi sve zalihe svojih ugljikohidrata te počinje topiti zalihe masnih naslaga. Time se za vrijeme dijete pruža dobar temelj za gubitak masnoće i ničega drugog.

Što se zapravo događa? U krv se otpuštaju ketonske tvari koje igraju ključnu ulogu kao izvor energije u mnogim tkivima, uključujući i živčani sustav. Jedna od tvari koja se počinju lučiti je i aceton, što može objasniti nešto lošiji dah koji neki pojedinci dobiju dok su na dijeti.

Osim što daju tijelu energiju, ketonskae tvari održavaju stabilan nivo glukoze za mozak i živčani sustav. Ovo stavlja tijelo pojedinca u korisnu situaciju, potreba mozga za glukozom se smanjuje - zato se u tom procesu također smanjuje potreba za proteinima, a time poboljšava sposobnost održavanja dijete bez ozbiljnog oštećenja tkiva.

Dakle, tijelo prije svih drugih zaliha najprije iskorištava masne naslage, što je razlog za popularnost vrlo niskokalorijskih dijeta. Zbog svoje učinkovitosti upravo su i najpopularnije među ljudima koji imaju problema s pretilošću.

Viri: Nedergaard, Gustav: Human ernæring – grundbog i ernæringslære [Human Nutrition – textbook in nutrition education]. Četvrto izdanje, prvi tisak, 2006. / Widmaier, Eric P. and others: Vander’s Human Physiology – The Mechanisms of Body Function. Eleventh edition, 2008.