U slučaju bolesti

Dnevni / redoviti lijekovi

Ukoliko uzimate dnevne /redovite lijekove, preporučujemo Vam da se prije početka korištenja Nupo vrlo niskokalorijskog režima posavjetujete s liječnikom.

Neki lijekovi su vrlo osjetljivi na promjene tako da vaš osobni liječnik mora odlučiti hoće li prilagoditi liječenje prije nego što počnete sa Nupo vrlo niskokalorijskom dijetom.

Većina ljudi koja svakodnevno uzima lijekove nije imala problema s Nupo dijetom, ali poželjno je zatražiti odobrenje od strane osobnog liječnika, kako bi se izbjegle moguće komplikacije za vrijeme gubitka težine na Nupo vrlo niskokalorijskom režimu.

Diuretici

Bez obzira na kakvoj ste dijeti, ne koristite diuretike jer mogu tijelo dovesti do nedostatka vitalnih minerala - kalija. Gubitak vode u tijelu može izgledati obećavajuće sa stajališta gubitka težine, ali to nema nikakve veze s gubitkom masnog tkiva. Ako Vam je liječnik propisao neki od diuretika ili imate visoki krvni tlak, prije početka Nupo dijetalnog režima razgovarajte s njim.

Dijabetes i policistični sindrom jajnika

Ukoliko se suočavate s dijabetesom tipa 2 ili imate sindrom policističnih jajnika, možete početi sa Nupo dijetom. No prije početka konzultirajte svog liječnika u vezi prilagodbe svojih lijekova ili inzulina. Najvjerojatnije ćete morati smanjiti njihove doze nakon određenog vremena provedenog na Nupo dijeti jer razina šećera u krvi ne smije biti preniska. Ako ste dijabetičar tipa 1, ne smijete koristiti Nupo dijetalni režim.

Djeca

Uvijek se prvo posavjetujte s liječnikom. Djeca od 3-6 godina trebala bi dnevno konzumirati 5 Nupo obroka + 10 polja iz Nupo sustava kockica. Djeca u pubertetu mogu dnevno konzumirati 6 Nupo obroka + 10 polja iz Nupo Sustava kockica. Usprkos tome, smatra se da većina djece s problemom pretilosti može taj problem riješiti i bez Nupo dijete i to s promjenom u načinu života i prehrane. Da pojednostavimo, djeca mlađa od 18 godina ne bi se trebala izlagati Nupo vrlo niskokalorijskom režimu (<800 kcal) i isključivim Nupo obrocima, jer jedino po tom pitanju postoje ograničenja koja se naslanjaju na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Sve Nupo proizvode, što je zapravo vrlo poželjno, mogu koristiti u kombinaciji s ostalom zdravom prehranom.

Posebne smetnje

Nupo dijeta nije pogodna za bilo koje od sljedećih stanja / bolesti:

  • Nedavni krvni ugrušak u srcu
  • Abnormalna električna aktivnost srca (EKG)
  • Bolesti jetre ili bubrega
  • Dijabetes tipa 1
  • Psihijatrijski poremećaji

Međutim, Vaš liječnik može utvrditi da je Nupo dijeta primjerena za Vas ako se držite njegovih uputa i/ili prilagodite dozu lijekova.

Majke koje doje i starije osobe mogu koristiti Nupo dijetu samo uz prethodne konzultacije sa liječnikom.

U skladu s trenutačnim zakonom Nupo prehrana može se koristiti kao jedini izvor prehrane isključivo pod liječničkim nadzorom.

 

 

Bypass želuca

Operativni zahvat

Sam operativni zahvat se zove "laparoskopski bypass želuca" te se obavlja laparoskopom. Svrha operativnog zahvata je postizanje dugoročnog gubitka viška težine od 60-70%, što dovodi do znatnog poboljšanja kvalitete života i smanjenja bolesti i drugih simptoma povezanih s pretilošću. Pojedinac ne treba očekivati ponovni povrat prijašnje težine.

Sama operacija za svrhu ima 3 cilja:

  1. Ograničava unos hrane. Želudac je smanjen na veličinu u koju mogu stati samo male količine hrane, što znači da pojedinac nakon operacije može jesti samo male obroke. Veći unos hrane može dovesti do nelagode i povraćanja.
  2. Ograničava izbor hrane. Šećeri i masti se vrlo teško probavljaju. Unos ove vrste hrane uzrokuje nemir, bol u trbuhu i vrtoglavicu.
  3. Ograničava apsorpciju hrane. Zbog bypassa većine želuca i gornjeg dijela crijeva smanjena je apsorpcija šećera i masnoća pa time posljedično i kalorija.

Tehnika

Ilustracija prikazuje kako crijevni trakt izgleda nakon operativnog zahvata.

Laparoskopija, koja se izvodi preko malih rupica od kojih svaka ima opseg 1 cm, odjeljuje gornji dio od preostalog želuca. Tanko crijevo se podijeli oko 75 cm ispod dvanaesterca, a donji dio se zatim spaja sa malim želucem. Približno 100 cm ispod malog želuca tanko se crijevo šiva skupa. Tako se zaobilazi želudac, dvanaesterac i gornji dio tankog crijeva. Dakle, hrana putuje od malog želuca direktno u tanko crijevo te se oko 100 cm niže spaja sa žučnom kiselinom i pankreasnim enzimima.

Operativni zahvat traje 1,5-2 sata, ali se samom pacijentu i njegovim bližnjima to često čini puno duže, budući da početak anestezije i buđenje traju još dodatnih sat vremena. Od trena kad pacijent krene na operativni zahvat do trenutka kad se probudi, prođe približno 3 sata.

Izvor: Jens Fromholt Larsen

Klikni na sliku za veći prikaz