Najčešća pitanja - Dijeta


Ovdje možete pronaći odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja.


Ukoliko imate pitanje na koje ovdje ne možete pronaći odgovor, pitajte nas:

O Nupo

Koliko kg tjedno možete izgubiti s Nupo prehranom?

S proizvodima Nupo kao jedinim izvorom prehrane u vrlo niskokaloričnoj dijeti (VLCD), možete prosječno izgubiti oko 2,5 kg u tjedan dana.

Koliko kalorija dnevno unosite s Nupo prehranom?

Unos u cijelosti ovisi o odabranom paketu, proizvodima i okusima, te da li uz Nupo prehranu konzumirate i drugu hranu. Dnevni unos kalorija za muškarce i žene iznosi cca. 600-750 kalorija dnevno u sklopu vrlo niskokalorične dijete, koja propisuje dnevni unos kalorija između 450 i 800 kalorija.

Hoćete li nakon Nupo dijete ponovno vratiti izgubljenu težinu?

Ako se vratite istim metodama i navikama u prehrani kao i prije Nupo dijete, onda da, vaša će se težina vjerojatno ponovno povećati. Nakon Nupo dijete je potrebno nastaviti s usvojenim prehrambenim navikama, a pritom će vam pomoći naš Nupo Sustav kockica. Nupo Sustav kockica će vas poučiti o različitoj hrani i koliko kalorija ona sadrži te pomoći u stjecanju pravilnih prehrambenih navika.

Također je poželjno izračunati svoj bazalni metabolizam, kako bi mogli regulirati dnevni unos kalorija sa razinom svojih fizičkih aktivnosti. U samoj brošuri pronaći ćete tablicu s formulama pomoću koje možete izračunati svoj bazalni metabolizam. No uvijek možete kontaktirati i Nupo tim.

Kako možete izbjeći glad za vrijeme Nupo dijete?

To ovisi o svakom pojedincu. Najvjerojatnije ćete prvih nekoliko dana osjećati malo gladi, no ubrzo nakon toga će se vaše tijelo prilagoditi novoj situaciji, a vaš želudac smanjiti.

Tijelo prelazi u stanje slično postu i počinje mijenjati masnoće u tvari koje nam daju osjećaj sitosti. Nadalje, svi Nupo proizvodi sadrže vlakna koja dodatno pojačavaju osjećaj sitosti čemu pridonosi i visok sadržaj proteina.

Možete li biti fizički aktivni za vrijeme Nupo dijete? ?

Svakako. Istraživanje je pokazalo da fizička aktivnost rezultira znatno većim gubitkom viška tjelesne težine. Neki pojedinci suočeni su s nešto manje izdržljivosti zbog niskog energetskog sadržaja njihove dijete.

Koja vlakna sadrži Nupo prehrana?

Usporedili smo različita vlakna i shvatili kako se najbolji rezultati mogu postići s vlaknima iz graška i pšenice, ali to će se postupno zamijeniti inulinom iz radića za što bolju konzistenciju Nupo dijetalnih napitaka.

Hoće li se vaš metabolizam usporiti koristeći Nupo dijetu?

Ne. Ovaj se problem možete dijelom riješiti zahvaljujući prehrambenim vlaknima u Nupo proizvodima, a dijelom zbog činjenice da ćete konzumirati šest Nupo porcija dnevno, što je za vaš metabolizam izuzetno pozitivno.

Kako zaključiti Nupo dijetu kad jednom postignete svoju željenu težinu?

Preporučuje se da na kraju svoje dijete Nupo konzumirate Nupo dijetalne proizvode + 10 kockica iz Nupo sustava kockica. Popis kockica će vam pružiti korisne spoznaje o kalorijama i raznim hranjivim tvarima, a vaš želudac će se postupno prilagoditi uvođenju „obične" hrane u tijelo.

Mnogo Nupo korisnika nam se povjerilo kako su puno lakše prešli na "normalnu hranu" pomoću Nupo zamjenskih obroka (zamijeniti možete 1 do 2 glavna obroka dnevno).

Toplo preporučujemo nastavak s uspostavljenim sustavom od šest obroka dnevno. Ovo će osigurati stabilnu razinu šećera u krvi i aktivni metabolizam.

Što znači vrlo niskokalorična dijeta (VLCD)?

Engleski termin VLCD može se prevesti "Very Low Calorie Diet" (hrv. vrlo niskokalorična dijeta). Nupo dijeta, koja se sastoji od 6 Nupo obroka dnevno, spada u vrlo niskokaloričnu dijetu. Zakonodavstvo je na području vrlo niskokaloričnih dijeta vrlo strogo i dosljedno i osigurava korisnicima 100 posto potrebnih vitamina, minerala i hranjivih tvari koje vaše tijelo treba na dnevnoj bazi. Zakon propisuje da vrlo niskokalorična dijeta može sadržavati između 450 i 800 kalorija dnevno. Redovita konzumacija Nupo obroka će stabilizirati razinu šećera u krvi jer vaše tijelo dobiva 100 posto potrebnih vitamina, minerala i hranjivih tvari - dok istovremeno u tijelo unosite minimalni broj kalorija za sigurno i učinkovito gubljenje suvišnih kilograma.

Koliko je šalica Nupo proizvoda potrebno za obrok?

1 mjerica odgovara jednoj Nupo dijetetskoj porciji.

Kako Nupo prehrana utječe na dojilje?

Nupo kao jedini izvor prehrane ne preporučuje se majkama koje doje. Međutim, Nupo proizvode se može konzumirati u kombinaciji s "normalnom" prehranom, s time da Nupo može biti zamjena za 1 do 2 obroka dnevno (pločice ili pića u tetrapaku).

Moj mi je liječnik propisao lijekove – mogu li još uvijek nastaviti s Nupo dijetom?

To ovisi o vrsti lijekova koje ste dobili od liječnika. Iz tog razloga vam preporučujemo da o vezi kombiniranja propisanih lijekova s Nupo dijetom razgovarate sa svojim osobnim liječnikom.

Može li se na Nupo dijeti biti više od 8 tjedana?

Naravno. U prošlosti su konzultacije s liječnikom nakon 8. tjedana Nupo dijete bile propisane zakonom jer su željeli pružiti korisnicima neku vrstu "garancija" da je s njima sve u redu. Ova zakonska odredba više ne vrijedi, ali još uvijek preporučujemo posjet liječniku nakon 8. tjedna. No ukoliko želite izgubiti još kilograma, ne postoji potreba da se Nupo dijeta obustavi nakon 8. tjedna - preporučamo samo da pred kraj svoje dijete dalje nastavite sa sustavom "Nupo dijeta + 10 kockica." S 10 kockica će se vaše tijelo opet naviknuti na "normalnu" hranu dok se za to vrijeme upoznajete s raznim kalorijskim sadržajem hrane koji će vam pomoći u održavanju postignute tjelesne težine.

Obolio/oboljela sam i imam temperaturu. Mogu li i dalje nastaviti sa Nupo dijetom?

U ovom slučaju, preporučujemo konzultaciju s osobnim liječnikom jer samo liječnik može procijeniti da li se preporuča nastavak s Nupo prehranom u vrijeme povišene potrebe za energijom.

Priprema

Možete li u pripremi Nupo dijetalnih juha i shakeova koristiti mlijeko umjesto vode?

U principu, vjerujemo da se kod pripreme Nupo dijetetskih napitaka može koristiti mlijeko, ali imajte na umu da ćete time unijeti u svoje tijelo više kalorija zahvaljujući dodanom mlijeku.

Ako želite više kremastu teksturu pića preporučujemo vam da na kratko vrijeme stavite napitak u zamrzivač ili u njega pomiješate malu količinu smrznutog voća ili leda.

Ako i dalje želite Nupo dijetalne napitke spremati s mlijekom, koristite Nupo sustava kockica čime možete izračunati broj kockica i s obzirom na mlijeko koje pijete. Primjer: Ako koristite djelomično obrano mlijeko, 1 dcl je istovjetan 1 kockici.

Mogu li se Nupo dijetalni napici i Nupo juha pripremiti s vrućom vodom?

Nupo dijetalni napitci se mogu pripremiti s toplom vodom, ali se konzumiraju hladni. Nupo dijetalna juha priprema se s hladnom vodom, a zatim podgrije u mikrovalnoj pećnici ili loncu.

Može li se Nupo prehrana pripremiti unaprijed?

Naravno, sva Nupo dijetalna pića može pripremiti dan ranije , samo se pobrinite da ih do korištenja stavite u hladnjak. Prije jela ih ponovno protresite.

Mogu li se Nupo napitci smrznuti?

Nupo dijetalne napitke možete zamrznuti na dan ili dva. Neki pojedinci Nupo napitak prije konzumiranja stavljaju u zamrzivač na 15 - 30 min. jer tako dobiju jako hladan, gust napitak. Ako vaš Nupo napitak stavite u zamrzivač noć prije, ujutro ga lako možete uzeti sa sobom i prepustiti se zadovoljstvu ledeno hladnog napitka. No zapamtite da vrijeme odmrzavanja ovisi o temperaturi prostorije u kojoj se nalazite. Neki ljudi apsolutno obožavaju smrznute Nupo napitke kao ukusan Nupo sladoled.

Mogu li se također zamrznuti i Nupo zamjenski obroci?

Mogu, naravno. U tom slučaju možete dobiti sladoled koji sadrži hranjive nutrijente!

Da li Nupo proizvodi gube vitamine ili minerale ako ih se priprema unaprijed?

Nikako. Samo budite sigurni da ih pohranite u hladnjak.

Nupo i obroci

Mogu li dnevno pojesti 4-5 Nupo obroka te ostatak zatim nadomjestiti sa zdravom večerom?

Uvijek biste trebali pojesti svih 6 Nupo obroka dnevno - čak i u kombinaciji s drugom hranom. Samo budite oprezni da osim Nupo obroka u vaše tijelo unosite samo 300 do 600 kalorija.

Ovo je izuzetno važno, jer moramo osigurati tijelu sve vitamine, minerale i hranjive tvari. Iako se čini da je hrana kojom zamjenjujete Nupo dijetu zdrava i hranjiva, sigurno ne sadrži sve hranjive tvari koje vaše tijelo treba. Ukoliko želite jesti "normalnu" večeru, preporuča se 30 minuta prije jela uzeti dijetalni obrok Nupo jer ćete time lakše obuzdati glad.

Mogu li sa Nupo prehranom zamijeniti samo jedan obrok dnevno?

Ako ne želite zamijeniti čitavu svoju prehranu s 6 Nupo dijetalnih obroka dnevno, možete zamijeniti samo jedan glavni obrok s dva Nupo dijetalna proizvoda koji će pružiti vašem tijelu više od 30% potrebnih vitamina i minerala.

Mogu li Nupo dijetalne proizvode zamijeniti Nupo zamjenskim obrocima (pločicom ili napitkom u tetrapaku)?

Nupo pločice i Nupo naptici u tetrapaku (shake) su zamjena za obrok i ne mogu nadomjestiti Nupo dijetalnie proizvode.

Ukoliko želite zamijeniti jedan od 6. Nupo obroka s Nupo pločicom ili Nupo napitkom u tetrapaku, iznimno je važno pojesti 5 Nupo dijetalnih proizvoda tokom dana. U suprotnom vaše tijelo neće dobiti potrebne količine vitamina i minerala.

Dakle dnevna dijeta se može sastojati od 5 Nupo dijetalnih proizvoda i 1 zamjenskog obroka (pločica ili napitak u tetrapaku).

Kada mogu konzumirati Nupo užinu?

Nupo užine su bile razvijene namjenski, za vrijeme između obroka kad naše tijelo treba nešto dodatne energije, bez brige da u tijelo unosite prazne i pune kalorije.
Nupo užine nisu u segmentu Nupo dijetalnih proizvoda ni u segmentu Nupo zamjenskih obroka- naprosto su užine.

Druga pitanja

Moramo li za vrijeme Nupo dijete konzumirati dodatne vitamine?

Ne, to nije potrebno jer Nupo sadrže jasno definirane količine vitamina i minerala.

Nupo prehranu možete kombinirati s »normalnom« hranom na puno načina. Naravno da time u tijelo unosite veću količinu kalorija, ali ako ste nakon obroka Nupo prehrane još uvijek prejako gladni, možete konzumirati nešto malo zdrave prehrane. Primjer: 1 Nupo obrok možete zamijeniti sa 600 g voća ili povrća dnevno.

Kako je Nupo prehrana povezana s glavoboljama?

Ukoliko konzumirate sve Nupo obroke i u tijelo unosite dovoljnu količinu tekućine, ne bi trebali previše brinuti zbog glavobolja.

Koliko tekućine morate popiti dnevno?

S obzirom na sastav Nupo dijetalnih napitaka i Nupo dijetalnih juha, morate popiti barem 2-3 litre tekućine dnevno. Tekućine za pripremu Nupo dijetalnih juha i Nupo dijetalnih napitaka ne ubrajajte u potreban dnevni unos tekućine u tijelo.

Toliku količinu tekućine morate popiti kako bi vaš probavni trakt djelovao pravilno i smanjila se mogućnost osjećaja nelagode za vrijeme Nupo dijete, no isto tako tekućina osigurava osjećaj sitosti.

Pritom su primjerene različite tekućine, a a ne samo voda, bitno je samo da nemaju kalorijsku vrijednost. Mogu li piti nezaslađen čaj ili kavu, dijetalne sokove ili mineralnu vodu?

Tijelu morate osigurati 2-3 litre tekućine bez energetske vrijednosti.

Za vrijeme Nupo dijete imam problema sa plinovima.

Moguće je imati probleme sa plinovima zbog visokog sadržaja vlakana u proizvodima Nupo. To je potpuno normalno i naprosto povezano s prilagodbom vašeg tijela Nupo dijetu.

 

Nazovite Nupo Call centar: 091 1576 385
Posjetite na našoj facebook stranici Nupo Hrvatska
Pišite nam na: info@nupo.hr

Vaš Nupo tim.